понеділок, березня 31, 2014

Відбувся ХХХ-ий Крайовий Пластовий З’їзд Канади

ХХХ-ий Крайовий Пластовий З’їзд в Канаді відбувся в днях 22-23 березня 2014. Приїхали делєґати із 7-ми станиць ─ Монреаль, Оттава, Торонто, Ст.Кетеринс, Вінніпеґ, Калґарі і Едмонтон. Відбулися наради станичних, уладів УСП і УПС, і виховних секторів УПН і УПЮ. Більша частина часу була присвячена традиційним темам ─ звітам, бюджетним справам, уладовим програмам.
Але в додатку було покрито кілька спеціяльних тем. Через зміни державних вимог до неприбуткових корпорацій (чим є Пласт), уведено зміни й поправки до Статуту Пласту Канади. Їх вміло підготовив юрист ст.пл. Михайло Шубеляк, який вислав проєкт перед З’їздом і тому дискусія над статутом була змістовна i майже всі зміни перейшли одноголосно.
В літі 2014 р. ─ від 4 до 17 серпня ─ все юнацтво Канади буде таборувати на крайових таборах, за які відповідають окремі станиці: Торонто за табір учасників в Алґонквін парку, Вінніпеґ за табір прихильників в парках Манітоби, Едмонтон за табір розвідувачів в Скелястих горах ─ а за табір скобів-вірлиць в Нюфаундленд відповідає ст.пл. Руслан Трач. Щоб всі табори придержувалися тих самих правильників, пл. сен. Дарія Горбай представила Засади Таборової Політики.
Тему яка все потребує пригадки ─ Екологія ─ перевела ст.пл.Галина Залуцька яка заохотила присутніх списати про те, як ставлятьсє до екологічних питань по станицях. Презентацію про Політику Включення перевела ст.пл.гет.вір Іванка Сливинська-Сохоцька в якій вона проаналізувала до якої міри Пласт свідомо старається подбати про те, щоб всі бажаючі того, могли брати участь в пластових заняттях. пл. сен. Ярема Шулякевич звернув увагу на те, як Пласт в Канаді зацікавлює батьків Пластом і які зусилля присвячує тому, як притягнути українську молодь до пластування, зокрема зі середовищ нових іммігрантів. Потішило присутніх, що КПС одержав лист із міста Ванкувер, де ніколи не було Пласту, з проханням про поміч започаткувати там Пластову групу.
Очевидно, була дискусія над сталою темою “Як заохочувати вжиток української мови,зокрема між новацтвом. Перевела її пл. сен. Ірина Микитюк. На Нарадах УПЮ, виховники познайомилися із новими й усучасниними юнацькими вмілостями, над якими працював ст. пл. Роман Сторощук.
На кінець, вибрано Крайову Пластову Раду й Крайову Пластову Старшину: пл.сен.Ганя Шиптур (голова КПР), пл.сен.Олена Цоба (голова КПС), пл.сен.Богдан Колос (заступник), пл.сен.Ірена Молковська (писар), пл.сен.Андрій Тарапацький (скарбник), пл.сен.Ірина Микитюк (реф.УПН), пл.сен.Дарія Горбай (реф.УПЮ), ст.пл.Руслан Трач (реф.УСП), пл.сен.Петро Вовк (референт УПС), ст.пл. Христя Савчин (реф.вишколу УПН).